Năzdrăvăniile unui copil zănatec Deportat în mahalaua oborului -roman autobiografic-

Descriere

Când Dumnezeu este interzis tot răul este permis! Este permisă până și desființarea omului prin confiscarea sufletului său. A.N. Kirillov (personajul lui F.M. Dostoievski din „Demonii”) este chinuit și stăpânit de o singură obsesie: detronarea lui Dumnezeu-omul prin omul-Dumnezeu. ”Prin sinucidere îl sfidezi pe Creator și devii tu însuți Dumnezeu! Dacă nu există Dumnezeu atunci eu sunt Dumnezeu!” Fără Dumnezeu, Soarele se întunecă și peste lume stăpânește Umbra Roșie; ciudat, ea vine chiar de la Răsărit. Sub această umbră rece nu exista decât alb și negru (fără nuanțe). Ori da, ori ba. Doar umbră fără lumina. Doar Infern fără Rai. Doar vorbe fără adevăr. Doar vorbire fără rostire. Proprietatea este o anomalie burgheză! Proprietatea se confiscă. Egalizare prin sărăcire. Dar, se confiscă și credința. Iubirea este interzisă. Ura este  „calea spre cele mai înalte culmi”.

Se poate trăi oare și fără Cer și fără Pământ? Fără nicun reazem? Ce credeți? «Dante a descris Infernul. Comuniștii l-au făcut!» (Ion Rațiu)

Autorul 

Recenzie

E nevoie de curaj pentru a te întoarce profund în timp. Epoca în care neîmplinirile, sărăcia, neputința și frustrările erau simboluri naționale, condensate sub forma secerii și a ciocanului, este evocată de prof. Ion Mânzat cu o acută și fermecătoare ironie, în continuarea volumului „Năzdrăvăniile unui copil zânatic” (2011). Obsesia pentru detalii și persistența înspăimântătoare a memoriei lasă să se vadă importanța pe care autorul o conferă trecutului, ca formă de integrare a parcursului unei vieți care trebuia povestită.

„Suferind” de sensibilitate cronică, prof. Ion Mânzat se întoarce cu fiecare ocazie în podul cu fân al bunicilor lui albi și transilvani, refugiul în care teama, viciile trupului și cele ale sufletului, incertitudinile și impuritățile de orice fel nu își au locul. Protejat tot timpul de cele „douăsprăzece zânuțe”, autorul, specialist în Psihologie, expune cu sinceritate neostentativă o auto-investigație plină de umor, filtrată de minunata luciditate a nostalgiei. Mulți se vor regăsi în evocările încântătoare ale prof. Mânzat: fie în aromele mahalalei bucureștene, în alifiile miraculoase ale babei Rafila, tămăduitoarea străzii, cu leacuri pentru râie, deochi și mahmureală, fie în entuziasmul primilor ani de școală, în care elevul Neluțu Mânzat descoperă lumea prin ochii blajini ai învățătorului său. Unii vor râde în cascade când vor (re)descoperi patetismul duios al bețivilor din speluncile capitalei, în timp ce alții vor retrăi fiorul devastator provocat de trupul dezgolit al unei femei, al primei femei.

„Sorbeam cu nesaţ tot ce era de văzut, de auzit şi de mirosit”, mărturisește autorul prin intermediul acestui roman – un câmp de maci unde au fost sădite amintiri ce meritau împărtășite.

Violeta Pavelescu

Cuprins

Despre autor

Număr de pagini: 267

ISBN: 978-606-8429-09-0

Colecția: UNIVERSUL INTERIOR

Anul apariției: 2012

Prețul: 45 RON