Compendiu de fobii, ed a II-a

Descriere

Tuturor ne-a fost frică la un moment dat de ceva anume; unii se tem de întuneric, altora le este frică să zboare cu avionul sau să înoate, alții se simt copleșiți de teama de insecte, gândaci sau murdărie. Foarte mulți dintre noi am experimentat teamă la un examen sau când a trebuit să mergem la doctor pentru a ni se face o injecție sau o mică intervenție chirurgicală. E greu să te stăpânești și să nu te cuprindă teama atunci când stai în sala de așteptare, moment în care timpanele îți sunt inundate de zgomotul frezei dentistului și știi că tu ești următorul pe scaunul lui. Toate aceste temeri se întâlnesc frecvent la foarte mulți semeni de-ai noștri, însă există în același timp o multitudine de frici de o amploare și o intensitate extrem de crescute, care generează la anumiți oameni o serie de reacții, comportamente greu de înțeles și care par a fi extrem de ciudate, ce transfigurează individul în momentul în care experimentează teama respectivă. Unele persoane au comportamente bizare, își pot pierde prietenii, se pot adânci în singurătate, au mari dificultăți în viața profesională și socială.

Care sunt aceste temeri? Ce le generează? Cum îl influențează pe individ și viața sa? Cum se raportează individul la ele? Dar ceilalți? Cât de des întâlnite sunt aceste temeri? De ce natură sunt? Se pot ameliora? În lucrarea de față, am avut ca scop crearea unei imagini de ansamblu asupra fațetelor fricii umane, explicarea acestora și prezentarea exhaustivă a fobiilor, propunând un dicționar de circa 600 de termeni descriptivi pentru diferite forme de fobie, de la cele mai obișnuite, până la cele mai atipice, neconvenționale și bizare. Lucrarea are un rol didactic extrem de important, adresându-se deopotrivă studenților la psihologie, cadrelor didactice, specialiștilor în științele socio-umane, medicină, cât și celor interesați de misterul fobiilor umane, totodată constituindu-se ca un reper în psihodiagnoza clinică a fobiilor.

Autorii

Recenzie

Teama, una dintre emoțiile cele mai intense care sălășluiește în interiorul uman, se poate manifesta în cele mai insolite forme. Alături de fobiile deja consacrate, precum agorafobia (teama de spații aglomerate) sau acrofobia (teama de înălțime) sunt abordate și frici neobișnuite, stranii, aproape greu de imaginat, cum ar fi agalmatoremafobia (teama ca statuile să nu vorbească), psihofobia (teama de gânduri, idei), soteriofobia (teama de dependența de ceilalți) sau malaxofobia (teama de jocurile erotice). Astfel, cei interesați de universul deseori șocant al fricii au la dispoziție primul și unicul studiu exhaustiv de acest gen din România.

Un inhibitor puternic al entuziasmului, al libertății de acțiune, de mișcare, al plăcerii de a trăi, frica generează sentimente acute de neajutorare și stări obsesionale. În scopul reducerii sau înlăturării acestei emoții dezagreabile, studiul de față poate fi utilizat ca un instrument eficient de identificare și tratare a fobiilor.

Violeta Pavelescu

Cuprins 

Număr de pagini: 223

ISBN: 978-606-8429-10-6

Colecția: ALMA MATER

Anul apariției: 2012, ediţia a II-a revizuită

Prețul: 30 RON